2016.4.20.Wed
【いまが旬の鰹!】
お料理・ケーキ
皆様こんにちは!
本日は料理部の小林が「旬の食材」についてご紹介します。
鰹の旬は「初鰹」の初夏と「戻り鰹」の初秋、冬から春にかけ黒潮にのって北上し秋に南下します。
鰹漁は春に九州南部で始まり、初夏に本州と中部そして初秋に三陸北部から北海道に進みます。
旬といわれているのは5月の初鰹と9月に三陸沖で漁獲される戻り鰹です。
鰹はマグロなどと同じように常に泳いでいます。
鰹やマグロはエラ蓋を動かす事が出来ません。
鰹やマグロは泳ぐ事でしか口から新鮮な水をエラに流し込む事が出来ないのです。
主な鰹の食べ方は鰹のお刺身 鰹のタタキ 鰹の照り焼き 鰹のカルパッチョです。
皆様もいまが旬の鰹を是非食べてみてくださいね!
Hello, everyone!
This is Kenta Kobayashi, cuisinier at St,Morgan Church, would introduce you about Seasonal ingredients.
Write it in spring from early summer of the first bonito of the season and the early fall of the return bonito, winter in the season of the bonito and get on the Kuroshio Current and go north and go south in autumn.
The fishing of the bonito begins in spring in South Kyushu and advances from the northern part of Sanriku to Hokkaido in Honshu and the central part and early fall in early summer.
It is a return bonito fished in the Sanriku offing in first bonito of the season and September of May to be said to be in season.
Bonitos always swim in the same way as tunas.
A bonito and the tuna cannot move gills lid.
How to eat main bonitos is carpaccio of the teriyaki bonito of the chopped sashimi bonito bonito of the bonitos.
All of you, please eat a seasonal bonito, too.
Keyword: