2015.4.21.Tue
【Chef's BLOG 縁起物食材講座 ~その2~ 】
お料理・ケーキ
こんにちは、シェフの中塚です。
昨日に引き続き本日は縁起物『昆布』をご紹介します。
古来、昆布は「ひろめ」「えびすめ」と呼ばれており、「福を広める」「七福神の恵比寿様」に掛けて縁起物とされていました。
また繁殖力が強いため、子孫繁栄の象徴とされています。
昆布は旨味に優れており出汁をとったり、魚を昆布〆したりと様々な料理の柱として使われています。
ご結婚式の場に相応しい縁起物というだけではなく、優れた食材である昆布。
そんな昆布で、作日紹介させて頂いた鯛と同様、鮑も昆布〆して昆布出汁で作った吸酢と共に提供しております。
明日は高級食『鮑』についてご紹介します。
Hi, this is Nakatsuka. From yesterday on, I am going to introduce about kombu that included in“engimono”.
From old times, kombu is called“hirome”or“ebisume”. Hirome is coming from Fukuwohiromeru, spread good luck, and ebisume is coming from the name of god Ebisu. So these are said engimono.
Also kombu have strong capable of reproducing. And it became the symbol of prosperity of descendants. We use kombu as extract and many other dishes.
In this season, we serve awabi with extract made of kombu.
Tomorrow’s theme will be awabi.
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