2015.11.28.Sat

【各国のクリスマス料理⑤ フランス】

お料理・ケーキ

皆様、こんにちは!

キュイジニエの毎田です。 

本日はフランス伝統の食材「フォアグラ」をご紹介します。

クリスマスという特別な日の食卓を飾るにふさわしいフォアグラ。

肥大したガチョウまたは鴨の肝臓です。

濃厚なコクとなめらかな食感が人気で、テリーヌやムース、ソテーにしたりと様々な方法で特別な一品として振る舞われます。

またガチョウは肝臓だけではなく、ローストやファルシ(様々な食材を詰めた料理)などにアレンジされとても重宝されます!

他にも野生の食材を活かした「ジビエ」や薪を模したケーキ「ブッシュ・ド・ノエル」などのクリスマス料理もあり、食を大事にしこだわるフランスだからこそ!と言えます。

特別な食事は大切な人たちとの絆をより深めますよ♪

Joyeux Noël (ジョワイユ ノエル)

フォアグラ

Hello, everyone!

Today’s topic is “Foie gras” from France.

Foie gras is a liver of ducks or gooses that has much fat.

The feature is dense taste and smoothness, and it is used for mousse, terrine or saute.

And the goose is useful not only for the liver but also as a roasted chicken or stuffed food.

There are various kinds of wild dishes like gibier or buche de Noel, Christmas cake shaped like a log.

Good dishes make people’s bonds stronger.

 

Joyeux Noël!

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